Winter Court

Dag 3

Audienties, audienties

De volgende dag is Kaitintzaki al weer hersteld. Bovendien biedt deze dag verschillende soorten vermaak. Er is de eerste ronde van een go-toernooi, waarin en Shoju en Futego redelijk presteren. Hierna is het tijd voor de eerste audientie, bij clan Crane.

Voor haar heeft Katintzaki een kam, voor hem (?). Her retour-cadeau is (?). Tijdens het gesprek wijst Katintzaki op de verklede leeuwen in de buurt – waar Crane blijkbaar nog niet van op de hoogte was. Onder de indruk van deze kennis, en aangespoord door het feit dat Katintzaki beweert nog meer informatie te hebben die voor Rokugan heel belangrijk is, belooft de delegtieleider van Crane, voor de geschrapte audientie bij keizerin Iveco een woord te doen.

Dan is het tijd voor een Ikebana-toernooi. Aangezien er geen lid van de kleine clans meedoet, wordt de delegatie gevraagd of er een van hun een van de scheidsrechters zou kunnne zijn. Shoju doet dit maar al te graag. De winnaar is – uitgerekend – de deelnemer van de Spider-clan, de tweede komt uit de Phoenix-clan, de derde plaats gaat aan Kitsune Hiroko – een persoon die wij al vaker tegengekomen zijn.

De tweede autientie is bij clan Mantis, en de Yojimbo – de verloofde van Hiroko, die nogal bezitterig over zijn toekomstige schtgenote doet – is er naturlijk ook.

Katintzaki speelt – onbedoeld – verder in het steekspel onder water: hij geeft als cadeau de gemumificeerde muis die ooit het hoofd van clan Vos (Kitsune!) gedood heeft door zijn paard te laten schrikken. Een tijdje was hij compleet vergeten dat clan Kitsune inmiddels onderdeel is van clan Mantis. Het tegencadeau is evenwel een steek onder water: een gaijin ‘pillow book’. Zoals kort hierna blijkt, was dit cadeau aangeraden door de yojimboalös ‘wraak’ voor het pillow book dat hij had gekregen – een steek onder water die het foute doel raakt. Shoju spreekt namelijk op en zegt dat hij het boek had gegeven, en dat het pßuur zijn eigen beslissing was geweest. De yojimbo krijgt vervolgens een boze blik, maar dat is nog niet het einde van zijn ellende.

Tijdens de audientie voelt Futego een zekere behoefte. Als hij op weg is, komt hij toevallig (?) Hiroko tegen, die door de gangen loopt te huilen – en een lelijk blauw oog vertoont. Futego biedt haar zijn zakdoek om ‘de hooikoorts’ te bestrijden, waarop ze uitbarst ‘Hij heeft mij geslagen’ – en het hele griezelige verhaalt vertelt. Haar verloofde – onze Mantis-yojimbo die zonet al eewn boze blik had gekregen – was blijkbaar niet blij dat ze in het toernooi zo goed had gepresteerd, en zijn stemming op deze wijze geuit. Nou, als hij kwaad was geweest dat ze niet beter had gepresteerd… Zo zorgt Futego eerst ervoor dat zijn natte schouder niet tot boze geruchten leidt, en gaat dan terug naar de audientie … waar hij de yojimbo tot een duel uitdaagt. Het is immers allesbehalve eervol zich zo te gedragen, en Futego ziet het gewoon niet zitten.

Dat wederom ziet Katintzaki niet zitten – hij vermoedt immers dast Futego geen wereldklasse duelist is, ook al zal ie zeker weten welk einde van zijn katana waarheen hoort. Hij neemt dus de uitdaging van Futego over, en draagt het dan over an zijn eigen yojimbo. Later blijkt dat, hoewel duels in de Winter Court allesbehalve zelden zijn, de Minor Clans erin geslaagd zijn, dit jaar het eerste duel te weten te bemachtigen…

Bovendien wordt Katintzaki nog uitgenodigd op een audientie bij de Phoenix. Hij geeft hen een boegbeeld van een gaijin-schip met een mooi verhaal over hoe dat boegbeeld de fertilitei zou verhogen als je erop slaapt – uit de reacties van de Phoenix-clan maken de afgevaardigden van de Minor Clans op dat de dochter van de Phoenix-leider waarschijnlijk in de nadere toekomst bijzonder goed bewaakt zal worden…

De audientie is vergeleken met de andere een heel formele gebeurtenis, maar met scherpe ogen merken vooral de twee yojimbo een aantal vreemde dingen op. Zo worden de twee Phoenix-lieden begeleid door geisha, die ook niet op de plek zitten waar een geisha normaal hoort te zitten. Onder de dikke make-up schijnen de twee geisha ook nog erg op elkaar te lijken – de verhalen dat de twee Phoenix-mannen slaande ruzie hadden over een favoriete geisha komen weer in herinnering. Maar – er is iets met die twee geisha, niet alleen de vreemd positie. Tegen het einde van de audientie bespreken – in een afgescheiden hoek van de grote troonzaal – de twee yojimbo het feit, en dan vallen de schellen van de ogen: het zijn geen geisha maar Scorpion-spionnen…

Na de audientie wordt Katintzaki nog kort aangesproken door een bediende van familie Otomo: hij wordt uitgenodigd voor een gesprek bij keizerin Iveco – niet noodzakelijk de gewenste audientie, want er zullen ongetwijfeld nog meer mensen bij zijn, maar tenminste een stap in de goede richting.

Comments

Het cadeau voor de Crane was het laatste kinderzadel van een grote Crab held, volgens mij. Het retourcadeau schiet mij ook niet zo gauw te binnen.

Dag 3
Roachware

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.